Column Onze School

Dat zit voor geen meter!

Hidde van Gestel
Geschreven door Hidde van Gestel

Het is middag. Mijn dag zit erop, maar het nieuwe lesuur is al begonnen. Ik loop door de groene gang, op weg naar mijn kluisje. Al slenterend besef ik dat het wel weer eens tijd is voor een nieuwe column. Er is immers genoeg gebeurd sinds de vorige, nietwaar? Sinterklaas, Kerstmis, Oud en Nieuw. We zijn zelfs alweer op school na een vakantie die weer veel te kort was. Hoewel er zoveel gebeurd is, kan ik niks bedenken wat voldoet aan de eisen van een column-waardig onderwerp. En laten we eerlijk zijn: na één column is het nog veel te vroeg voor een writer’s block. Dat baart me lichte zorgen, tot ik iets in mijn broek voel trillen: mijn telefoon. Ik heb een mailtje ontvangen; een mailtje met als onderwerp: “Dat zit wel zo lekker.”

Het zorgvuldig getypte mailtje is afkomstig uit de handen van de heer Van Nuenen. De verbouwing wordt nog even aangehaald, maar de kern van de mail komt al snel naar voren: “regels waarin was afgesproken waar je op welke momenten mocht zijn.” Of liever: “regels waarin was afgesproken waar je op welke momenten NIET mocht zijn.” Deze regels worden, zoals jullie inmiddels allemaal weten, weer ingevoerd. Daar ben ik in zekere zin wel blij mee. Ik vind het verstandig dat het duidelijk is wat wel en wat niet mag. Echter, sommige regels zetten me aan het denken. Natuurlijk vind ik het geen probleem om die even met jullie langs te lopen!

Regel 1: “Tijdens leswisselingen kun je gebruik maken van de gangen.” Ik vind het toch fijn dat dit nog even vermeld wordt. Want wees nou eerlijk, we deden toch allemaal maar wat?! Nooit bij stilgestaan dat de gangen gebruikt werden voor de leswisselingen. Bovendien, iedere les via het raam werd onderhand wel vermoeiend!

Regel 9: “Bij goed weer kun je tijdens de pauzes gebruik maken van de twee patio’s.” Ik ga ervan uit dat iedereen weet wat een patio is, maar voor het geval dat: een patio is een binnenplaats. Deze regel stelt twee voorwaarden voor het gebruik van de twee patio’s, namelijk: bij goed weer én tijdens de pauzes. Dus laten we wel duidelijk zijn, als aan een van de twee voorwaarden niet voldaan kan worden, is het gebruik van de twee patio’s uitgesloten. Gelukkig maar, want ik ben toch behoorlijk ziek geweest nadat ik laatst in de gietende regen tijdens een pauze op een van de twee patio’s stond. En daar is nu dus eindelijk een regeling voor. Hartelijk dank!

Regel 16: “Het zorgvuldig stallen van jouw fiets kan wat extra tijd kosten. Vertrek daarom op tijd zodat je ook op tijd in de les kunt zijn.” Als ervaringsdeskundige raad ik iedereen aan om zijn/haar wekker een kwartier tot half uur eerder te zetten, want dat zorgvuldig stallen van jouw fiets, dat doet je de das om. Tegelijkertijd hebben we hier de nieuwste te-laat-kom-smoes te pakken. Nooit meer zeuren over een open brug, gevallen bejaarde of wegafsluiting. Nee joh! “Mijn oprechte excuses dat ik zo laat ben, maar ik kon mijn fiets gewoon nergens meer kwijt! Hij staat nu in ’t centrum, ik ben helemaal hier naartoe gelopen!”

Mijn hart maakte een sprongetje; ik had inspiratie! Mag ik de schoolleiding en leerlingenraad hartelijk danken voor het opzetten van deze regels! Zonder jullie hulp was ik nooit toegekomen aan een nieuwe column! Blijf dit soort dingen in de toekomst doen! Van blijdschap moest ik plassen, dus ik schoot het toilet in. Na twee seconden springt een leraar achter me aan en trekt me nog net op tijd het hokje uit. “Ga maar plassen in de D-gang, nieuwe regelgeving!”

Ik wens iedereen het allerbeste toe voor 2017! En onthoud: het is carnavalsvakantie voor je het weet! Maar onthoud ook: hij is nog veel sneller weer afgelopen!

Print Friendly, PDF & Email

Over de schrijver

Hidde van Gestel

Hidde van Gestel