Actueel Kort

Gedichten: vage boel of mooie uiting?

Merel
Geschreven door Merel

Begin dit jaar stelde ik mezelf een doel, een soort challenge, om maar in de termen van nu te spreken (of eigenlijk in die van een paar jaar geleden alweer). Elke week een gedicht schrijven en als stok achter de deur die posten op een instagramaccount (@blackbirdpoems). Dit geïnspireerd op een challenge van voormalig redactielid Pien van Pamelen, die 365 dagen lang elke dag een tekening poste op @pylzu (zeker het bekijken waard). Maar waarom gedichten? Er zijn tig verschillende soorten gedichten. Onbegrijpelijke gedichten, vage gedichten, gedichten volgens een schema, rijmende gedichten, de zogenaamde vrije gedichten, grappige, dramatische gedichten en ga zo maar door.

Ik zelf ben van de gedichten die nergens in passen. Rijmen soms, soms met een kop en een staart en dan weer eentje waarbij de cirkel rond is. Ik vind een mooie zin of metafoor en daar ga ik op door (dat rijmt…). Als je door mijn “feed” scrollt, zie je waar ik me mee bezig houd. De ene keer uit ik mijn frustraties over wiskunde en dan schrijf ik weer een ode aan de lente of over wat een rare gewaarwording hospiteren is. Maar naast mijn ongegeneerde zelfpromotie voor mijn eigen account, waar ik al bijna een halfjaar elke week een gedicht post, wil ik ook een paar andere accounts belichten.

Ten eerste @larsvdwerf. Een grappig persoon om te zien. Hij heeft al een aantal dichtbundels uitgebracht, versjes van lars, heb lief, elke dag een zoen. Op instagram plaatst hij regelmatig een van zijn versjes. Getypeerd door zijn typemachine en de vierkante vorm van zijn versjes. Ze zijn vooral lief, klein en positief. Bovendien zijn ze absoluut niet te moeilijk. Ik lees ze in ieder geval altijd met een glimlach op mijn gezicht. Hiernaast neemt hij je ook nog mee op zijn avonturen als hij op pad gaat voor versjes op maat. Bij dit fenomeen staat hij bijvoorbeeld op festivals waar je bij hem langs kan komen om een gedichtje speciaal voor jou of iemand anders te laten schrijven.

Dan heb je ook nog @versjesvandepersjes. In de ‘bio’ van dit account staat geen link maar de omschrijving: “over ongemakkelijke taferelen in het dagelijkse leven.” Zeer passend wat mij betreft. Deze gedichtjes drijven de spot met dingen die we allemaal meemaken in deze maatschappij en zijn voor iedereen dan ook zeer herkenbaar. Dingen als niet de laatste bitterbal willen pakken of relationschipgoals op social media, worden beschreven deze in gedichtjes. Situaties in de maatschappij die af en toe een beetje raar zijn als je ze van een afstandje bekijkt.  Versjes van de persjes geeft er een luchtige, grappige draai aan en doet er voor de lol ook nog een grappig tekeningetje bij.

Nu hoop ik dat jullie gezien hebben dat poëzie niet altijd vaag gedoe is. Het kan grappig of lief of simpel zijn. Als je meer wil lezen begin dan vooral met het volgen van deze accounts en dwaal misschien verder over dit medium naar meer gedichtjes die een glimlach op je gezicht toveren.

 

Print Friendly, PDF & Email

Over de schrijver

Merel

Merel

Hoi! Ik ben Merel en ik ben hoofdredacteur van de leukste schoolkrant van het land de Trésor! Naast al het geregel waar ik me voornamelijk mee bezig hou schrijf ik over dingen die ik tegenkom en in de schijnwerpers wil zetten.

Laat een reactie achter